قرآن ر ا با کیفیت حفظ کنیم
«آنچه كه ما را به حقايق نورانى ميرساند، تدبر در قرآن است؛ و اين حفظ قرآن كه بحمدالله امروز در بين شما جوانها، در بين جوانهاى كشور، در سرتاسر كشور رواج پيدا كرده است، يك مقدمهى خوبى است براى تدبر. يعنى حفظ و تكرار و انس با آيات كريمهى قرآن و پىدرپى آيات الهى را مورد توجه قرار دادن، موجب ميشود كه انسان بتواند در قرآن تدبر كند.»
جملات بالا بخشي از بيانات رهبر معظم انقلاب است . ايشان پيش از اين نيز بارها بر اهميت ترويج حفظ قرآن كريم تاكيد كرده و آن را دريچهاي براي ورود به ساحت فهم و تدبر در قرآن دانسته بودند. تاكيداتي كه مؤيد به احاديت بسيار زيادي است كه از اهل بيت(عليهم السلام) نقل شده و جايگاه رفيع حافظان قرآن را نشان ميدهد.
براي مثال حضرت رسول اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) ميفرمايند: گراميترين بندگان بعد از انبياء علما و سپس حافظان قرآن هستند. مانند انبياء از دنيا ميروند، همراه انبياء از قبرهايشان خارج ميشوند، به همراه انبياء از صراط ميگذرند و ثواب انبياء را ميبرند. پس خوشا به حال پوينده راه علم و حافظ قرآن، به سبب كرامت و شرافتي كه نزد خدا دارند.(بحارالانوار /ج 89/ ص 18ـ 19)
همچنين اميرالمونين علي(عليه السلام) نيز در اينباره فرمودهاند: قـرآن را تـلاوت كـنـيـد و آن را به خاطر سپاريد، زيرا خداوند متعال دلى را كه قرآن را در خود دارد عذاب نمىكند.( بحار الانوار، ج 89، ص19)
جدا از آثار اخروي، حفظ قرآن تاثيرات مثبت فراواني نيز بر زندگي روزمره انسان دارد كه خود بحثي مفصل است. حال كه در ماه بهار قرآن شرف حضور داريم و دلها بيشتر متوجه كلام الله شده است، فرصت مناسبي است تا حفظ قرآن را شروع كنيم. مخصوصا كه دانشجويان و دانش آموزان در تعطيلات تابستاني بسر ميبرند و فرصت كافي براي وقت گذاشتن در اين زمينه را دارند.
بهترين روش حفظ قرآن
حفظ ديداري بهترين روش براي حفظ قرآن است. حفظ شنيداري و اشارهاي دو نوع ديگر حفظ هستند كه عموميت حفظ ديداري را ندارند و توصيه نميشوند. حفظ قرآن با روش ديداري به دو طریق محقّق ميشود:
نخست اینکه فرد كل مقطع مورد نظر براي حفظ (براي مثال صفحه اول جزء 30) را چندين بار از ابتدا تا انتها از رو ميخواند و البته اين خواندن را با نيت حفظ كردن و همراه با دقت بر الفاظ آيات و محل قرار گرفتن هر آیه انجام میدهد.
طریقه دیگر این است که فرد به جاي خواندن مكرر كل مقطع و حفظ يكباره آن، به خواندن و حفظ كردن تكتك آيات ميپردازد و سپس با كنار هم قراردادن آنها، كل مقطع را حفظ مينمايد.
تجربه نشان داده كه حفظ به طریقه دوم زمان كمتري ميگيرد و از طرفي كيفيت كار نيز در اين روش مطلوبتر است. از اينرو بهتر است براي پرداختن به حفظ قرآن از روش دوم استفاده كنيم.